W wielu zakładach gastronomicznych i przetwórstwa spożywczego (np.restauracjach, hotelach, zajazdach i masarniach) do ścieków przedostają się tłuszcze i oleje. Zanim te ścieki dostaną się do najbliższej oczyszczalni ścieków, muszą przebyć długą drogę. W systemach kanalizacyjnych osadza się dużo tłuszczu i resztek jedzenia. Konsekwencją są zatkane rury, ich korozja, nie oraz zakłócenie funkcjonowania oczyszczalni ścieków i przepompowni. Z tego względu w zakładach, w których powstają ścieki zawierające tłuszcz, wprowadzony został prawny obowiązek instalowania separatorów tłuszczu zgodnie z normą PN-EN 1825 lub DIN 4040.
Separator tłuszczu do zabudowy wolnostojącej
Do wolnostojącego separatora tłuszczu, zamontowanego zazwyczaj w pomieszczeniu piwnicznym, powinien być zapewniony swobodny dostęp. Często ograniczona powierzchnia sąsiednich pomieszczeń uniemożliwia transportowanie przez nie dużych przedmiotów. Z tego względu nasze separatory tłuszczu EasyClean free są wyjątkowo wąskie. Poza tym cały osprzęt techniczny mieści się w obrysie zbiornika, dzięki czemu separator można ustawić przy ścianie, oszczędzając miejsce. W przypadku szczególnie wąskich wejść oferujemy również separatory tłuszczu EasyClean Modular, które są składane w całość dopiero na miejscu.
Separatory tłuszczu do zabudowy w ziemi
Zabudowa separatora tłuszczu w ziemi ma wiele zalet: separator nie zajmuje użytkowej powierzchni w piwnicy, gdyż całe urządzenie ukryte jest poza budynkiem pod hermetyczną pokrywą. Zintegrowane stopnie złazowe umożliwiają łatwy dostęp serwisowy do separatora. Kompletne studzienki naszych separatorów tłuszczu EasyClean ground z tworzywa sztucznego PE są odporne na oddziaływanie korzeni, można je wyjątkowo łatwo posadowić w wykopie oraz indywidualnie dopasować zabudowę do poziomu gruntu przy pomocy nasady teleskopowej.